Lataa

Luhta

Luhta

Luhdan historia

Vihtori Luhtanen perusti Lahteen oman yrityksen vuonna 1907. Hänen vaimonsa suunnitteli mallit ja ompeli. Vihtori hoiti myynnin. Kymmenluvun alkaessa kauppias palkkasi kaksi ompelijaa ja otti näin ensimmäisen askeleen kohti teollista ompelimoa.

Asemantaustaan valmistui vuonna 1928 ensimmäinen teollinen ompelimo. Vähitellen markkinakauppa vaihtui Lahden Asemantaustassa sijaitsevassa piharakennuksessa tukkumyyntiin. Vuonna 1944 Jaakko Luhtasesta tuli yrityksen toimitusjohtaja. Sodan vuodet olivat yritykselle vaikeita.

50-luvulla tarjonta lisääntyi, ja syntyi normaali kilpailutilanne. Luhta-tehtaan läpimurto ja sitä seurannut kehitys Suomen suurimmaksi ulkoiluasujen valmistajaksi tapahtui 1950-luvulla. 60- luvulla luotiin mallisto, joka oli moderni, entiseen verrattuna teknisesti kevyempi, ja jota saattoi käyttää yleiskäytössä. Luhdasta muodostui jo tällöin edelläkävijä värikkäässä ja kevyessä vaatetuksessa. Teollisuuden ja tukun toiminnot eriytettiin toisistaan itsenäisiksi tulosyksiköiksi. Luhta Tukku keskittyi myymään muide tavarantoimittajien tekstiilejä ja omaa teollisuutta täydentäviä vaatteita. 70-luvun alussa tapahtui Luhdan kansainvälinen läpilyönti. 80-luvun alkupuoli oli edelleen voimakasta kasvun aikaa Suomessa. Markkinoilla tapahtui lopullinen läpilyönti Luhdan urheilullisen vaatetuksen osalta Manner-Euroopassa. Ennen kaikkea hiihtovaatetuksen nopea kasvu ja omaleimainen vuosikymmenen trendeihin sopiva design olivat tärkeitä tekijöitä kehityksessä.

Yhtiön kasvumahdollisuuksia parannettiin ostamalla tunnettuja suomalasia vaatetusmerkkejä ja niiden avaintoimintoja. Tällaisia olivat Rukka, Torstai, Big-L, J.A.P.- ja Beavers, ja näistä muodostettiin erillisiä liiketoimintayksikköjä. Yhtiöön muodostui lopullisesti yhtymäorganisaatio ja nimi muutettiin L-Fashion Group Oy:ksi vastaamaan toimintaa.

Luhta Sportswear Company

Luhta Sportwear Company on Pohjoismaiden johtavia vaatetusalan yrityksiä. Konserni työllistää noin 1700 henkilöä ja tekee noin 245 miljoonan euron liikevaihdon. Yritys on perustettu Lahdessa vuonna 1907. Samassa kaupungissa sijaitsee edelleen yrityksen pääkonttori.

Yritys tunnetaan tänä päivänä erilaisille kuluttajille ja erilaisiin käyttötarkoituksiin kohdennetuista merkeistään: Luhta, Rukka, Icepeak, Torstai, Sinisalo, Ril’s, O.i.s, Story, J.A.P ja Your FACE. Tärkeimmät vientimaat ovat Saksa, Venäjä, Ruotsi, Hollanti ja Ranska. Lisäksi yhtymään kuuluu trading-toimintaan erikoistunut L-Fashion House sekä vähittäiskauppaketju Aleksi 13, joka myymäläverkostollaan kattaa koko maan.

Luhta Sportswear Company >>

Responsibility >>